Benefits of agentless monitoring

28 Feb 2023 By Rik Lempens

Voordelen van monitoring zonder agent

Wat zijn de voordelen van agentless monitoring?

Eenvoud; agentless monitoring vereist geen installatie van software op het bewaakte apparaat. In plaats daarvan halen open standaarden zoals SNMP, WBEM, WMI en API-oproepen monitoring gegevens op.

Minder overhead; overhead is aanzienlijk lager vanwege het gebrek aan implementatie en onderhoud van de software-installatie. Bovendien wordt de complexiteit van implementatie en implementatie aanzienlijk verminderd, waardoor het een haalbare keuze is voor organisaties van elke omvang.

Beveiliging; door de behoefte aan agents te elimineren, worden er minder potentiële beveiligingskwetsbaarheden geïntroduceerd in de bewaakte omgeving.

Flexibiliteit, bewaking zonder agent kan een breder scala aan systemen en apparaten bewaken, inclusief systemen en apparaten die mogelijk niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor agentinstallaties.

Als zodanig is agentless monitoring een aantrekkelijke optie voor veel bedrijven en organisaties die hun middelen willen maximaliseren.

Hoewel de voordelen van agentless monitoring groot zijn, is het ook goed om naar de minpunten te kijken. Agentloze monitoring vereist dat het bewaakte eindpunt toegankelijk is via het netwerk. In de meeste scenario’s kan dit nadeel eenvoudig worden verholpen door de toegang tot het bewaakte eindpunt te beperken door bijvoorbeeld een geautoriseerd IP-adres te configureren voor monitoring op het eindpunt, waardoor een potentiële netwerkaanvalsvector wordt geminimaliseerd.

Agentless monitoring kan een goede keuze zijn voor organisaties die systemen en apparaten willen monitoren die moeilijk toegankelijk zijn of waar het installeren van agents niet praktisch of haalbaar is. Het is ook zeer geschikt voor grote, complexe omgevingen waar schaalbaarheid en beheergemak essentieel zijn.

Aan de andere kant kan op agenten gebaseerde monitoring gedetailleerdere en gedetailleerdere gegevens opleveren over de prestaties en het gedrag van de bewaakte systemen, aangezien de agenten rechtstreeks op de systemen worden geïnstalleerd en directe toegang hebben tot systeembronnen. Dit kan met name handig zijn voor organisaties die realtime monitoring en snelle detectie van problemen nodig hebben.

Uiteindelijk zal de keuze tussen agentloze en agentgebaseerde monitoring afhangen van de specifieke behoeften van de organisatie en de afwegingen tussen beheergemak, schaalbaarheid, beveiliging en het vereiste detailniveau van de monitoringgegevens. Beide benaderingen hebben hun sterke en zwakke punten, en organisaties moeten hun vereisten zorgvuldig evalueren alvorens te beslissen.

Onze succesformule is om aan de slag te gaan met agentless monitoring en waar nodig agent-based monitoring toe te voegen. Zo profiteert u van het beste van twee werelden.

InfraSonar heeft een solide staat van dienst met betrekking tot agentloze monitoring op schaal, maar biedt ook agents wanneer meer diepgaande monitoring vereist is.

Zo ga je op een niet-opdringerige manier snel aan de slag en profiteer je direct van onze best practices en datavoorspellingsalgoritmen.

Klaar om te beginnen?

Onze service omvat ondersteuning bij de implementatie en zorgt ervoor dat u doorgaans binnen een uur aan de slag kunt, zodat u kunt profiteren van onze ervaring en een solide reeks best practices.

Meer weten over InfraSonar en gebruikmaken van onze brede kennis van IT-monitoring?

Neem gerust contact met ons op: info@infrasonar.com